Technická památka Parostrojního pivovaru v Lobči uvede další přednášku na téma, které nás zajímá.
Tentokrát pozvání přijal náš kamarád - historik, sládek a pivní bloger Michal Horáček.
Přednáška proběhne v pátek 4.11. v 17 hodin.
Mezi svrchním a spodním kvašením?
Jiný pohled na proměnu českého pivovarnictví v druhé polovině 19. století
Přednáška přinese poněkud neortodoxní pohled na proměnu českého pivovarnictví v druhé polovině 19. století. Dosavadní historiografie toto téma dnes takřka jednotně prezentuje jako překotný přechod tuzemských pivovarů ze svrchního kvašení na kvašení spodní. Tento vývoj ale ve skutečnosti nebyl nijak přímočarý a navíc byl spojen s řadou nám ne zcela představitelných okolností daných jak technologickými a technickými limity své doby, tak i omezenými znalostmi tehdejších pivovarských odborníků a sládků. Přednáška tak má zároveň být i pokusem alespoň trochu narušit publikované stereotypy na toto "zlaté období" českého pivovarnictví.
Přednáška se odehraje ve staré varně lobečského pivovaru, tedy přímo u výčepu.
Pro zájemce bude následovat netradiční večerní prohlídka s majitelem.
Vstupné dobrovolné